En blogg från SKL

Förändra radikalt

Testa nya lösningar på dina gamla problem

Att dokumentera på nytt sätt

DSC_0078En stor del i arbetet med Förändra radikalt har handlat om att dokumentera på nya sätt. Projektgrupperna har fotograferat, samlat citat och arbetat med att sammanfatta sina projekt på ett så enkelt och tydligt sätt som möjligt. Här berättar projektgruppen i Laholm om sin upplevelse av det.

Problemet som projektgruppen tog sig an var ett stort missnöje med kommunens ledsagarservice. Ansökningsförfarandet var bökigt och ledde till stor osäkerhet för brukarna som inte kunde planera sina liv på ett effektivt sätt. Den radikala idén som projektgruppen kom fram till var att istället för att fortsätta begränsa brukarnas ledsagningstid – släppa den helt fri.

Har det nya kommunikationssättet att arbeta med brukarna påverkat ert arbete?
– Ja att använda foto och citat gör att det blir mer kärnfullt och levandegjort. Vid presentationer innebär det att materialet blir mer känslosamt och svårare att avskärma sig. Man kan inte ifrågasätta upplevelserna på samma sätt.

Har det varit svårt?
– Ja det har det! Svårigheten har varit att komma ihåg att ta foton. Vi är ovana! Dessutom har det varit känsligt med den målgruppen vi har arbetat med. Vissa brukare har också varit lite reserverade kring hur vi skall använda foton, en del vill inte alls vara med på bild till exempel.

Kommer ni att fortsätta dokumentera med citat/bilder?
– Ja. det kommer vi, i den mån vi kan och har möjlighet.

Författare:
Kommentarer: Bli först att kommentera
Kategori: Okategoriserade

Inga kommentarer på “Att dokumentera på nytt sätt”

skl logotyp