En blogg från SKL

Förändra radikalt

Testa nya lösningar på dina gamla problem

Mötet

mötetAlla metoder i Förändra radikalt har sin utgångspunkt i brukaren. I Eskilstuna gjorde Marie Stenman, utvecklare på Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen, och hennes kollegor, en intervju med en kvinna som berättade hur det känns att komma till försörjningsstödet. Marie berättar:

Vår första kundresa. Ett möte med en kvinna som berättar för mig om klumpen i magen som kommer varje gång hon måste komma hit. Platsen och situationen fyller tankarna och kroppen med ångest för hur det ska gå, över beslutet, om hon ska få hjälp eller inte. De låsta dörrarna får henne att känna sig behandlad som en kriminell. Hon vet att hon nu, som alla de andra gångerna, kommer känna sig avklädd. Kommer känna att hon fått fläka ut hela sitt liv i detalj, igen.

Hon säger att det beror på att vi inte läser på, inte vet något om hennes förutsättningar och liv, eftersom vi inte är nyfikna, inte vill lyssna och på riktigt förstå. Varje gång möts hon av samma frågor, samma ifrågasättande.

Hon berättar också att hon minns ett möte som var annorlunda där handläggaren och hon sökte kunskap tillsammans. Handläggaren gjorde det som hen lovat, återkom som hen lovat och tog reda på det hen behövde veta. Då är det okej att det tar tid, säger hon. Då kan hon stå ut med att vänta länge fastän det gör fysiskt och psykiskt ont. Hon berättar att det inte handlar om pengar: lönen hon har idag ger henne bara 300 kr mer i månaden än försörjningsstödet gjorde, men den gör hela skillnaden. För nu äger hon sitt eget liv.

Jag ber henne ge mig exempel på ett ställe där hon alltid kan känna sig trygg och räkna med att få ett gott bemötande. Hon blir tyst länge och säger sedan att det gör henne sorgsen, att hon inte kan ge mig ett enda exempel på ett enda ställe där hon känner så. Hon är ändå tacksam över att hon mött människor som är trevliga mot henne.

– Tänk att vara tacksam för att det finns människor som är trevliga och tacksam för att det finns möten som inte kränker. Det är en av de insikter jag tar med mig efter vårt möte, ett möte som förändrat mig för alltid.

Marie Stenman, utvecklare på Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen, Eskilstuna kommun.

 

Författare:
Kommentarer: Bli först att kommentera
Kategori: Okategoriserade

Inga kommentarer på “Mötet”

skl logotyp